Deze twee institutionele beleggers zijn ten minste 1% toegewezen aan Bitcoin.

Van de 20 onlangs aangekondigde institutionele beleggers die investeerden in de aandelen van de Grayscale Bitcoin Trust (GBTC), wezen slechts twee van hen meer dan 1% van hun vermogen onder beheer (AUM) toe aan deze aandelen om blootstelling aan de koersbeweging van bitcoin (BTC) te verkrijgen, volgens berekeningen van Cryptonews.com.

Forbes onthulde 20 institutionele beleggers na het verkrijgen van gegevens van de Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) voor het laatste kwartaal.

Volgens de berekeningen, in procenten, werd de grootste investering in GBTC gemaakt door Corriente Advisors, een Fort Worth, Texas-gebaseerde investeringsbeheermaatschappij, die zowat 1.6% van zijn USD 263.43m in AUM bewoog om aandelen in GBTC te verwerven. Een andere belangrijke toewijzing werd gedaan door Atlanta, de in Georgia gevestigde adviesbureau Arkadios Wealth Advisors, de manager van bijna USD 627,99m, die aandelen ter waarde van 1,45% van zijn totale activa verwierf.

De grootste kapitaalinjecties waren echter afkomstig van grotere beleggingsfondsen zoals Ark Investment Management, dat meer dan USD 4,476 miljard aan activa beheert, aangezien de belegger aandelen ter waarde van 0,83% van zijn aandelen heeft verworven. Een andere gevestigde speler in de sector, Horizon Kinetics, die bijna USD 5,349 miljard aan activa beheert, heeft GBTC-aandelen ter waarde van 0,69% van zijn activa verworven.

Andere grote beleggingsfondsen waren minder expansief en hebben kleinere fracties van hun aandelen in de GBTC ondergebracht, zoals Boston Private Wealth, dat ongeveer 13,316 miljard USD aan activa beheert en aandelen met een waarde van 0,002% van het totale vermogen heeft verworven.

Terwijl RFIIX – Rg Tactical Market Neutral Fund Institutional 0,85% van zijn AUM (USD 10,6m in totaal) in de GBTC belegde, wezen anderen minder dan 0,1% van hun vermogen toe.

De trust werd ontwikkeld door Grayscale, een grote Amerikaanse crypto-activabeheerder, en had op 10 augustus USD 4,8 miljard in AUM. De aandelen zijn genoteerd aan de in New York gevestigde OTCQX, een marktplaats voor over-the-counter aandelen die wordt beheerd door de OTC Markets Group.

Volgens de huidige regelgeving moeten Amerikaanse institutionele vermogensbeheerders Formulier 13F gebruiken om de SEC te informeren over beleggingen met een waarde van ten minste USD 100 miljoen. Vorige maand kondigde de commissie echter haar voorstel aan om het formulier te wijzigen, waardoor de meldingsdrempel, die al meer dan 40 jaar niet meer is bijgewerkt, wordt verhoogd tot 3,5 miljard dollar. Volgens Forbes zou dit betekenen dat, indien het voorstel ten uitvoer wordt gelegd, de meeste fondsen niet langer verplicht zouden zijn de SEC in te lichten over hun investeringen in de GBTC.